• Interaktiv 360-scene fra plakk i en blodåre

  • Interaktiv 360-scene fra en blodåre

  • Plakk i en blodåre med skumceller

Scroll to Content

[h5p id = «16»]
Demo fra og interaktiv besøk i blodåren. Ref UiOs e-læring for studenter om åreforkalkning og hjerteinfarkt 

Virtuelt besøk i blodåre – Banebrytende omvisning

Universitetet i Oslo lanserer nå en ny e-læring der studentene kan gå på virtuell besøk i et blodfullt pakke med interaktivt oppslag. E-kurset er utviklet av MedXplore i Steinkjer og blir nå en del av universitetenes e-læringstilbud nasjonalt.

Postdoktor Karianne Svendsen og professor Kjetil Retterstøl har vært med på å lage det nye e-læringskurset.

Gründeren Jan Helge Lillebo fra Steinkjer har utviklet e-plattform som nå har blitt undervurdert i medisin.

– Plutselig forsto jeg ting jeg bare pugget til eksamen for mange år siden, sier Karianne Svendsen ved seksjon for klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo.

Den nye e-læringen har UiO lagt inn i universitetenes felles e-læringsportal. Portalen er blitt ekstra populær etter at pandemien satte inn, og særlig innen helsefaglig utdanning. I fjor fikk e-portalen 1,2 millioner treff innen feltet sykdomslære og sykdommer.

Undervisning som lek

Postdoktor Karianne Svendsen og professor Kjetil Retterstøl har vært med på å lage det nye e-læringskurset. Karianne Svendsen er selv forsker på kolesterol og hjerteinfarkt ved UiO. Hun er full av lovord.

– Mange har hørt om åreforkalkning og kolesterol. Men det er en komplisert prosess. MedXplores metode gjør kompliserte medisinske sammenhenger lettere å forstå. Her har vi en mulighet til å fornye kunnskapsformidlingen, sier Svendsen.

– Med å kombinere 360-scener med animasjoner tar vi konkretiseringen et langt skritt videre: Studentene ser inn i den pulserende blodåra og kan følge med på hvordan blodlegemer og kolesterol beveger seg og påvirker hverandre. Studentene kan så gå videre inn og utforske hver komponent for seg.

En e-plattform i tiden

Jan Helge Lillebo, daglig leder i MedXplore AS.

Jan Helge Lillebo i MedXplore har hentet inspirasjon fra de unges spillverden, der nysgjerrighet og belønning driver spilleren videre.

– Dette er en teknologi som krever en aktiv holdning. Brukeren kan ikke være passiv, men må selv gjøre noe, klikke seg videre. Systemet i seg selv trigger engasjement. Å klikke seg videre gir belønning, i form av mer læring og innsikt, poengterer Lillebo.

Ta et virtuelt besøk i blodåren

De fleste av oss har ingen visuell opplevelse av hvordan en blodåre med sine partikler ser ut. Nå kan du gå på et digitalt besøk i blodåren. Den medisinske visningen er laget av MedXplore i nært samarbeid med professor Kjetil Retterstøl og postdoktor Karianne Svendsen.

Gameifisering

Svendsen kaller det nye en form for gameifisering av undervisningen, en innlæring som hun tror passer de unge.

– Jeg vil tro de unge liker det. Det er nytt, de får lyst til å klikke. Læringen blir mer levende, sier hun.

Professor Kjetil Retterstøl ved Universitetet i Oslo sier at de ennå ikke har tatt metoden aktivt i bruk. Men den skal nå testes ut på studenter.

– Vi har skjønt, etter disse koronatider, hvor viktig det er å ha andre undervisningsalternativer enn den vanlige undervisningen face to face og med tavle. Å lage kurs som studentene kan ta hjemmefra vil være viktig i framtida.

– Og de unge

Postdoktor Karianne Svendsen og professort Kjetil Retterstøl, UiO

er glad i spill. De liker å knotte seg rundt på skjermen, og de liker at det gjemmer seg historier og utfordringer i dette spillet. Spillteknologi kan være bra for å fange interessen. Og for å lære må man ha nettopp fokus og interesse.

– For meg personlig blir det for mye hulter til bulter, men hvis den nye metoden stimulerer interessen til de unge er det bra.

– Medisinstudiet blir som en lek?

– Det kan være målet, poengterer Kjetil Retterstøl.

FAKTA

Universitetet i Oslo, Seksjon for klinisk ernæring

  • Seksjon for klinisk ernæring består av kliniske ernæringsfysiologer som behandler inneliggende pasienter, Ernæringspoliklinikken til poliklinisk ernæringsbehandling og en Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring.
  • Seksjonen gir vitenskapelig basert ernæringsbehandling og kostveiledning til inneliggende og polikliniske pasienter etter henvisning fra lege.

MedXplore AS

  • Har siden 2005 laget medisinske informasjonsfilmer i samarbeid med UiO.
  • Jan Helge Lillebo, som er selskapets gründer, var en av de første i Europa med lansering av e-læring på 90-tallet
  • Den nye plattformen 360PowerView er godkjent som et innovasjonsprosjekt med støtte fra Innovasjon Norge.

360PowerView

Den nye plattformen er utviklet for å skape aktive scener av 360-bilder. Det gjør det mulig å utforske omgivelser i 360 grader som kan hentes fra 3D -modeller og fotoopptak med 360 kamera.

Plattformen gjør 360 visninger om til interaktive flater med oppslag i form av bilder, tekst, lyd og video. Det skaper interesse og lyst til å utforske. En gameifisering i form av at du får lyst å gå på oppdagelsestur og klikke for å se og forstå.

Comments are closed.