Verdens mest unike forsvarssystem!

Verdens mest unike og intelligente forsvarssystem finner du ikke i noen militærtropp, men i din egen kropp. Her får du en kort innføring i hovedtrekkene om hvordan immunforsvaret er bygd opp. MedXplore viser også hvordan kroppens forsvarssystem er på evig jakt etter inntrengere og stadig ruster opp i rekkene.

Et avansert forsvarsverk

Kroppen vår har et naturlig forsvar mot sykdom og skade. Dette omfatter i første rekke en beskyttelse mot å bli skadet eller smittet av sykdom. Dernest er vi innrettet  og har et forsvarsverk som prøver å reparere skader og bekjempe mikroorganismer som kommer inn i kroppen og kan gjøre oss syke.

Det ytre forsvaret

  • Huden hindrer skadelige mikroorganismer i å trenge inn i kroppen. Alle skader i huden, sår og rifter, er mulige åpninger for sykdomsfremkallende mikroorgansimer.
  • Slimhinner og tårevæske beskytter kroppsåpninger som ikke kan være dekket av hud.
  • Flimmerhår i luftveiene, øyevipper og øyebryn hindrer mikroorganismer, støv og partikler i å komme inn i kroppen.

Fordøyelsessystemet

I fordøyelsessystemet, i kjønnsorganene og mange andre steder har vi en normalflora av «snille» mikroorganismer som hjelper til med å bekjempe sykdomsfremkallende organismer.

I magesekken har vi i tillegg magesyre som dreper mange mikroorganismer som følger med maten vi spiser.

Det indre forsvaret

  • Når fremmede stoffer har kommet inn i kroppen, er det først og fremst de hvite blodcellene som har jobben med å bekjempe dem
  • Det finnes to typer hvite blodceller, eteceller og angrepsceller
  • Etecellene spiser og fordøyer fremmede celler som finnes inne i kroppen
  • Fremmede celler har sine unike mønster, antigen, på overflaten. Disse skiller seg fra kroppens egne celler. Når angrepscellene oppdager disse inntrengerne produseres antistoffer som fester seg på overflaten til de fremmede cellene, og gjør at disse blir ufarlige.

Immunitet

Noen av angrepscellene er også huskeceller. Disse cellene husker tidligere inntrengere. Hvis kroppen blir angrepet av samme smittestoff senere, er de klare med antistoffene med en gang. Vi sier da at vi har blitt immune.

Filmen om immunforsvaret er laget sammen med NDLA -Digitale læremidler for videregående opplæring.

Les mer: NDLA Kroppens forsvar.

68 Comments

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *