Ny metode omgjør sårceller til hudceller
Ved alvorlige skader eller brannskader kan det oppstå sår som er svært krevende å få til å gro. Hud må da transplanteres fra andre deler av kroppen for å hele skaden.
Nå har forskerne ved hjelp av genterapi lykkes med å omprogrammere celler i sår til å begynne å danne hud. Metoden er foreløpig kun prøvd på mus, men etter to-tre uker var musenes sår dekket av et tynt lag med hud som knyttet seg til kantene av såret. Etter seks måneder kunne man ikke se noen forskjell på ny og gammel huden.
Genterapi for sårheling
Kevin Gonzales, som forsker på sårheling ved Rockefeller University i New York, sier funnene er lovende, men at det er lang vei igjen å gå.
– Dette er bare det første steget på en lang reise for å realisere genterapi for sårheling. Likevel så er gjennombruddet et betydelig bidrag til feltet, sier Gonzales.
Stamcelle-lignende hudceller
I et sår finnes det mange celler som er forbundet med betennelse og sårreparasjon. Men disse kan ikke reparere hud. For å lage ny hud trengs det som kalles keratinocyt-celler. Denne typen celler er fraværende i sår som ikke vil gro.
Forskerne klarte å finne de proteinene som er spesielt viktig for å lage nye hudceller. Ved hjelp av virus tvang de sårcellene til å bli stamcelle-lignende hudceller. Ut fra disse kunne ny hud dannes.
Få tilbake yngre hud
– Selv om det ikke er spesielt utforsket i det nåværende arbeidet, peker funnene våre også på at omprogrammeringsteknologi potensielt kan hjelpe eldre eller usunn hud tilbake til et yngre stadie.
Forskerne håper at metoden skal kunne føre til ny behandling for diabetiske fotsår, liggesår, brannskader og andre sårskader som ikke gror.
Kilde: Forskning.no