Et av Norges største industrieventyr, Hydro, fikk sin start i møte mellom en oppfinner og en forretningsmann. I et middagselskap møtte professor Kristian Birkeland forretningsmannen Sam Eyde. Det ble et historisk øyeblikk og et bemerkelsesverdig lykketreff.

En fiasko blir til suksess
Kort tid i forveien, den 7.mars 1903 skulle Kristian Birkeland ved Universitetet i Kristiania demonstrere sin nyskapning; en kanon drevet av elektrisk kraft.

Sammen med han deltok representanter fra verdens ledende våpenfabrikanter og Norges forsvarsminister. Men prøveskytingen gikk ikke som planlagt. En enorm kortslutning førte til et øredøvende smell og en kraftig lysbue ut av kanonmunningen. En dundrende fiasko var en realitet.

Verdens største lysbue
En uke senere møter Birkeland ved en tilfeldighet forretningsmannen Sam Eyde i et middagsselskap. Sam Eyde var opptatt av at det ville bli mangel på salpetergjødsel. Han viste om forsøk på å oksydere nitrogen i luften ved elektriske utladninger.

–Jeg ønsker meg verdens største lysbue, sa Eyde.

–Det skal jeg skaffe Dem, svarte Birkeland kontant.

Norsk Hydro blir etablert
Samme år (1903) leverte de inn en patentsøknad. Birkelands dybdekunnskaper om magnetismens innvirkning på lysbuer var avgjørende. Norsk Hydro var et faktum, og takket være den svenske industrimannen Marcus Wallenberg ble finansiering sikret.

Birkeland – Eyde-kraften lever videre

I 1997 ble Algeta etablert, et av tidenes store norske bioteknologi-selskap. Bak sto to nøkkelpersoner, oppfinner Roy Larsen og professor Øyvind Bruland. 16 år senere ble selskapet solgt for 17,6 milliarder til tyske Bayer.

Les mer: Roy og Øyvind løser nye kreftgåter